Dengan cara ini anda juga boleh menggunakan Google Authenticator pada telefon baru anda

Adakah anda baru-baru ini membeli atau anda akan membeli telefon baru? Kemudian anda tahu apa yang diharapkan: penghijrahan utama semua aplikasi yang ada di telefon pintar lama anda. Salah satu aplikasi tersebut mestilah Google Authenticator, aplikasi untuk pengesahan dua langkah yang sangat penting. Sekiranya anda tidak tahu betul cara memindahkan data aplikasi dari satu telefon ke telefon lain, baca terus.

Agar migrasi berjaya, kami memerlukan kedua-dua aplikasi di telefon baru dan komputer anda. Oleh itu, pastikan anda juga menggunakan komputer semasa melakukan pemindahan. Pasang aplikasi Google Authenticator pada telefon baru anda (Android atau iOS), kemudian pergi ke akaun Google anda di komputer. Log masuk dengan maklumat peribadi anda dan pergi ke bahagian Keselamatan di sebelah kiri dalam menu . Di halaman ini anda akan melihat tajuk Log in ke Google . Di bawah ini, anda akan menemui pengesahan Dua Langkah . Pada halaman itu terdapat aplikasi Authenticator , dengan di bawahnya, dengan Tukar telefon berwarna biru .

Google Authenticator: menukar telefon

Apabila anda mengklik pautan tersebut, laman web akan memandu anda melalui proses langkah demi langkah. Mula-mula anda akan ditanya sama ada anda menggunakan iPhone atau Android. Kemudian kod QR akan dipaparkan. Sekarang buka aplikasi pada telefon pintar baru anda dan tekan butang untuk mengimbas kod bar. Mula-mula anda harus memberi akses ke kamera telefon anda, tetapi selepas itu anda dapat mengimbas kodnya. Kod enam digit kini akan muncul di skrin. Anda mesti mengisinya di halaman Google.

Seorang kanak-kanak boleh mencuci pakaian! Anda kini sudah selesai. Walau bagaimanapun, ini hanya berlaku untuk akaun Google anda. Sekiranya anda juga menggunakan aplikasi Google Authenticator untuk perkhidmatan dan laman web lain (sesuatu yang kami cadangkan), anda perlu mematikan dan menetapkan semula pengesahan dua langkah setiap perkhidmatan. Anda hanya boleh menggunakan telefon baru anda selagi pilihan dimatikan terlebih dahulu, jika tidak, ia akan kembali ke telefon pintar lama anda. Oleh itu, jika anda merancang untuk memadamkan aplikasi pada telefon pintar lama anda, lakukan hanya apabila anda telah menambahkan perkhidmatan pada telefon baru anda.